zondag 15 juli 2007

overgenomen uit Solidair...

Aan de poorten van de GB's komen we regelmatig onze vrienden van de PVDA tegen. Dat is logisch. Ze besteden ook in hun tijdschrift veel aandacht aan de sluiting van de winkels en het ontslag van het personeel. Ook dat is logisch. Wij publiceren hier een goed artikel uit hun tijdschrift Solidair. Dat vinden sommigen al minder logisch ...

Herstructurering GB-Carrefour • De enige winnaar is Carrefour

900 jobs minder tegen einde 2007. De groep GB kondigt een herstructurering van nationaal belang aan: 16 winkels moeten dicht. Een reactie van Chris Van Droogenbroeck, nationaal secretaris van de bediendecentrale LBC voor de distributie.

Gaston Van Dyck


Toen het personeel van de Super GB van Gilly (bij Charleroi) het nieuws over de sluiting van de 16 GB-winkels vernam, legde het onmiddellijk het werk neer. (Foto Solidair, Salim Hellalet)


De directie beroept zich op de hoge loonkosten en de hevige concurrentie. Klopt dat?

Chris Van Droogenbroeck. Carrefour beweert dat de concurrentie en vooral het feit dat loonkosten hoger liggen dan elders in de sector hen de das omdoen. Maar is het niet veeleer zo dat de lonen in de sector te laag zijn. Het aandeel van de personeelskosten in de omzet ligt in de distributie gemiddeld op 10,5%. Dat is lager dan in de andere sectoren. Een voltijds werknemer kost de werkgever hier gemiddeld 38.000 euro, een stuk minder dan elders.

Door de voorgeschiedenis van GB en GB-Inno-BM liggen de loon- en arbeidsvoorwaarden bij Carrefour iets beter, maar het is wat ver gezocht om dat nu aan te grijpen. Het probleem is dat de markt niet meer groeit, dat discounts enorm opkomen, dat sommige spelers zoals Colruyt en de andere discounts een strakke prijzenpolitiek voeren … iets waarmee Carrefour trouwens een paar jaar terug zelf mee begonnen is!


Het probleem is ook dat Carrefour van GB een aantal oude winkels heeft overgenomen en dat het vandaag geen antwoord weet te bieden op de kwaliteit van Delhaize en de lage prijzen van Colruyt, Aldi en Lidl. Carrefour is in de distributie te veel de grijze mus.

Bovendien weet Carrefour ook organisatorisch zijn zaak niet te beheren. Producten in een promotiefolder die niet beschikbaar zijn, dagdagelijkse producten die niet in de rekken liggen door fouten in de logistiek … zo jaag je de klanten weg natuurlijk. Dat soort dingen stellen wij al maanden, al jaren aan de kaak. Maar Carrefour liet het allemaal aanslepen.

Daar ligt het allemaal aan, niet aan de hoge lonen, niet aan het personeel.

Carrefour zoekt de uitweg nu in het franchiseren van veel van de winkels.

Chris Van Droogenbroeck. Wij hadden wel verwacht dat een aantal winkels zou dichtgaan, maar ook dat Carrefour, dat toch 17.000 werknemers tewerkstelt, de betrokken mensen een plaats zou geven in een van zijn 60 Hypers of zijn zestigtal Supers. Temeer daar er in veel winkels personeelstekort is. Maar dat doen ze dus niet.

De franchisering komt in feite neer op sociale dumping op kosten van de loon- en arbeidsvoorwaarden. Want de franchisenemer kunnen het zo aan boord leggen dat ze onder paritair comité 202/01 vallen. Daar liggen de lonen liefst 30% lager dan in paritair comité 312.

Bij franchisering zijn de grote verliezers de werknemers, dat is heel duidelijk.

Komen er, ondanks de vakantieperiode, nog acties?

Chris Van Droogenbroeck. Ons uitgangspunt is dat we de 900 jobs bij Carrefour willen houden, er mag geen enkele job verloren gaan. En als dat echt niet te vermijden is, dan mogen er geen naakte ontslagen vallen. Maar op dit moment willen we vooral de tijd nemen. We willen pas actie voeren als het echt nodig is, als het duidelijk is dat we op de onderhandelingen onze slag niet thuishalen. Op 2 juli is er nog een ondernemingsraad.

Als er plaatselijk acties zijn, zoals vorige week in Dendermonde, dan zullen we die uiteraard voluit steunen. We begrijpen ten volle dat de werknemers wat er nu gebeurt ervaren als een echte kaakslag.

ABVV-secretaris Myriam Delmée: “Bij franchisering verliezen alleen de werknemers”

Myriam Delmée (secretaris van de Franstalige socialistische bediendebond Setca). GB wil blijkbaar een aantal winkels franchiseren. Dat is een van de manieren om de omzet te verhogen en de loonkosten te drukken. GB wint dan op alle vlakken: zijn merknaam blijft op de markt en zijn winst is gegarandeerd, want de franchisenemer is verplicht GB-producten te kopen en intussen zelf de lonen van de werknemers te betalen. Hij moet het vroegere GB-personeel opnieuw in dienst nemen, maar betaalt hen nu veel minder (tot 200 euro per maand minder, nvdr). En de werkweek stijgt bijna overal van 35 naar 38 uur per week. (A.B.)

Solidariteitsmotie PVDA–La Louvière

Een van de bedreigde winkels is die van La Louvière. PVDA-gemeenteraadslid Jan Keijzer diende op de gemeenteraad van 25 juni een motie in. Een uittreksel.


De GB-supermarkten behoren bij de Franse groep Carrefour. Blijkbaar hebben winkels als die van La Louvière toch niet zo’n negatieve weerslag op de rendabiliteit van de groep, want die realiseerde in 2006 nog een nettowinst van 1,86 miljard euro. Hoe is het te begrijpen dat een multinational die enorme winsten maakt, winkels sluit en werknemers de deur wijst?

De Fransman Jacques Badin, een van de grootste aandeelhouders van Carrefour, woont in Ukkel (Brussel) omdat hij wil ontsnappen aan de Franse vermogensbelasting. Hij geniet nu voluit van de Belgische fiscaliteit, die de grote fortuinen ongemoeid laat, en mag zich na deze herstructurering, die 900 jobs in gevaar brengt, bovendien verwachten aan een hoger dividend.

Gelet op deze sociale overwegingen en op het belang van het behoud van handelszaken in het stadscentrum,

• betuigt de gemeenteraad zijn steun aan het geheel van het personeel van GB en aan diens streven om de werkgelegenheid te behouden;

• vraagt de groep Carrefour om zijn beslissing om de GB-winkel in La Louvière en de andere geviseerde winkels te sluiten, te herzien.

Geen opmerkingen: