donderdag 12 juli 2007

Op Toernéé langs de GB !

Maandag 25 juni 2007

Een prachtig, dreigend wolkendek boven Vlaanderen. Klaprozen langs de kant van de weg, harde parkings, hartelijke mensen en veel inzicht. Dat is, kort samengevat de eerste dag van onze rondrit langs met GB's bedreigde sluiting. We zijn gestart in Gent. Het personeel vergadert voor ze hun deuren openen doen. Er wordt nagedacht over staking, maar voorlopig is dat niet aan de orde: eerst afwachten wat de ondernemingsraad aan nieuws brengt, overleggen met collega's. Onze aanwezigheid vinden ze belangrijk. En de bus gezellig.

Buurtbewoners zijn onmiddellijk bereid de petitie te tekenen. Sommigen vragen exemplaren om ze mee naar huis te nemen of een affiche voor hun raam. Sommige mensen zijn wat gelaten. Leentje (68) bijvoorbeeld. Ze heeft het nieuws op TV gevolgd, haar schouders opgehaald en zich afgevraagd "wat kunnen wij daar aan doen?". Maar als ze ons aan Gent-Dampoort ziet staan, komt ze recht op ons af, tekent de petitie en zegt: "wie vecht, kan verliezen. Maar wie niet vecht is al verloren".

We spreken met de delegees en tijdens de pauze komt het personeel bij ons wat drinken en ze vertellen over wat ze denken en voelen. De sfeer is strijdbaar, relaxed en er wordt veel gelachen. Zonder strijd komt Carrefour er hier niet van af, zo duidelijk zijn ze wel, de vrouwen van de GB. Een paar mensen van CAP steken apart de koppen bij elkaar om plannen te smeden voor de Gentse feesten. We weten dat Jef Sleeckx in gesprek gaat met Jan Marijnissen van de SP. Ook Tinny Mast komt langs. Er zal iets te doen zijn in verband met de Post en we horen geruchten over straattheater,
breakdance en een speakerscorner.

We blijven tot iets na de middag hangen en dan start Walter de bus op. Peter knipt uit stickervel slogans voor op de zijkant van de bus en terwijl Nathan nog petities gaat bij kopiëren en Raf drukdoende is met zijn gsm, praat Dominique nog met omstaanders.

Om de beperkte middelen van de CAP, de diesel en de bus in te zetten waar ze het meest opbrengt, beslissen we ons te concentreren op de locaties waar we buurtbewoners kunnen mobiliseren die we kennen van CAP. We rijden eerst naar Dendermonde. In Gent stonden we op een openbare parking vlak voor de Supermarkt. In Dendermonde kan dat niet en dus zetten we ons op de parking van de GB zelf.

Als we binnen gaan om te laten weten wie we zijn en waarvoor we komen, zegt een vriendelijke gerant ons dat we de bus moeten verplaatsen naar de openbare weg. Onze komst was aangekondigd en hij had zijn richtlijnen gekregen. Maar problemen maakt niemand daarover en hij staat zonder meer positief ten opzichte van de actie. Hij heeft er ook geen probleem mee als we onze affiche en uitleg aan het personeel geven. Sommigen van de meisjes aan de kassa reageren ronduit afwijzend, alsof ze bang zijn van de teksten. Andere hadden ons al zien staan, weten waarom we er zijn en bedanken ons. Ze hebben het te druk voor een echt gesprek, maar als René, één van de delegees, wat later buiten een sigaretje staat te roken, vertelt hij over de verhoudingen. De gerant had al verteld dat de zaak verlieslatend is. Volgens de delegee stijgt de omzet en het aantal klanten gestaag sinds januari en hij plaatst het verlies "in de laatste rechte lijn" waarmee hij wil zeggen dat alle positieve resultaten teniet gedaan worden door allerlei onkosten en uitgaven op het einde van de rekening. Helemaal begrijpen doen we het niet, maar heel geruststellend is het niet.

De omwonende reageren wel bijzonder sympathiek: ook hier vragen ze om petities en gaat iedereen het gesprek aan. Marcel dringt er bij zijn vrouw op aan dat zij ook moet tekenen. "Ik ben niet van hier, ik ben van Antwerpen," verontschuldigt ze zich, waarop haar man in een lach schiet: "’t Is niet omdat ge van Antwerpen zijt, dat ge niet solidair kunt zijn". Ze tekent en ze zegt erbij: "Mijnheer, 't enige dat vandaag nog telt is de winst. Dat is 't enige dat hun nog interesseert". Ik kan het alleen maar beamen en eraan toevoegen dat het genoeg is geweest, en dat we d'er iets aan moeten veranderen. Ze lacht een beetje meewarig. Maar wél lief...

Terwijl we de affiches aanbrengen aan de in- en uitgang van de parking en onze pamfletten onder de ruitenwissers van de auto's steken, barst een bijzonder geweldig en knap onweer los. Tijd om in de bus iets te eten dus en hop, naar Sint-Niklaas.


gbstnik1
Halte Sint-Niklaas.

Als we daar aankomen is de hemel opgeklaard en staan we in de zon. Er is nog CAP-volk aanwezig en dat is een plezante ervaring. Zelfde stramien: ook hier veel bereidheid bij de buurtbewoners, veel gesprekken en veel inzicht van de mensen. Ze weten best wat er aan de hand is bij GB en de Post en VW en Opel. Politici onderschatten de mensen. Wat me wel verbaast is dat dat heldere inzicht in de verhouding tussen werknemers, kapitaal en de altijd maar grotere honger naar winst, zich niet vertaalt in politiek. Toch niet bij de vorige verkiezingen.

Sommige mensen wijten de slechtere omzet aan het feit dat de parking niet gratis is. Of aan de concurrentie. Niemand vindt dat ze te veel verdienen of dat hun zogezegde loonlast te hoog ligt. Rita is er delegee. Ze komt een kijkje nemen aan de bus voor ze doorgaat naar een vakbondsvergadering. Ze zegt dat het personeel hier nogal gelaten is. "Ze klanten zijn meer verontwaardigd dan het personeel," zegt ze. Dat heeft volgens haar te maken met het feit dat iedereen zoiets wel verwachtte. "De loonkost ligt hier rond de 18%", zegt ze. Ik herinner me hoe die toen ik bij GB werkte rond de 30% lag. "Dat is waar," lacht ze als ik het zeg. "Maar dat is lang geleden."

Als het half zeven wordt, is het tijd om op te stappen. Jammer, want we zouden hier nog massa's handtekeningen kunnen ophalen en uren met de mensen van gedachten wisselen over wat er met onze samenleving aan de hand is. Maar we moeten naar Ekeren want daar start morgen een nieuwe dag. Vanaf 8u staan we op de parking van de GB, rond 12 uur gaan we naar Deurne en tegen 17u rijden we naar Ukkel. Hopelijk zijn de Franse pamfletten en petities dan klaar, want we gaan nog langs La Louvière, Charleroi en Luik. Da's voor woensdag.

Dinsdag 26 juni 2007

Het is negen uur als we aan de supermarkt in Ekeren toekomen. Marijke Tilley heeft deze GB nog mee opgestart. Nu is ze als voormalig delegée van GB mee op campagne. Veel bekenden komen we onder het personeel niet tegen. Hier is het personeelsverloop blijkbaar relatief groot. Aan haar purperen actie-busje wordt het wat later toch gezellig als voormalige collega's haar komen begroeten.

De dreigende wolken schuiven laag boven ons en we worden getracteerd op felle regenbuien en hagel. Aanvankelijk staan we er met twee maar dat weegt niet op de sfeer: de reacties van de klanten steken ons een riem onder het hart al was het omgekeerde de bedoeling. Ze zijn allemaal verontwaardigd en ze zeggen hetzelfde. Dat is logisch voor een probleem dat zo dicht bij hun leefwereld ligt en het zegt ook iets over wat CAP kan en moet doen.

Vreemd aan de GB van Ekeren is het feit dat er vorige week dinsdag nog een receptie doorging om de renovatie te vieren. Een dag later werd de sluiting aangekondigd. Het sterkt ons vermoeden dat er van sluiting geen sprake zal zijn en dat bevestigt ook het personeel ons: ze gaan die ruimte niet zomaar cadeau doen aan de concurrentie en ze gaan zeker dat marktaandeel niet afgeven. Daarover gaat het juist.

99% van de mensen die we aanspreken, tekenen de petitie. Sommigen willen eerst niet eens luisteren, maar zodra de woorden "tegen de sluiting van deze GB" vallen, draaien ze om. "Ah, ja, van eigens! 't Is een grof schandaal, het enige dat de rijken nog interesseert is nog meer winst".

Hier in de buurt zijn veel sociale woningen en er wonen ook bijzonder veel oudere mensen. Die zijn bijzonder bang: de dichtsbijzijnde supermarkt is in het centrum van Ekeren maar daarvoor moeten ze de bus op en met hun boodschappen in de handen, kunnen sommigen dat niet meer. Ze hebben geen ander vervoer en komen hier elke dag hun kleine inkopen doen. Een grijzende man toont de inhoud van zijn boodschappentas: we zien vier, vijf, zes pakjes zalm. Omdat hij op dieet is. Hij denkt dat een GB in franchise die niet zal aankopen. Hier doen ze het speciaal voor hem. Hij vertelt honderduit over allerlei kleine en grote problemen waarmee hij geconfronteerd wordt. Dit soort acties lijkt soms op sociaal werk. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel belangrijk: luisteren naar de buurtbewoners en begrijpen waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden. De politieke discussies houden we beperkt. Niet omdat we er geen zin in hebben, maar we staan hier niet om CAP of ons programma te verkopen. Volgens ons werkt het omgekeerd beter: naar de mensen luisteren en solidair zijn. De rest volgt wel.

Als mensen vragen wie het initiatief tot de actie neemt, leggen we uit dat het om een combinatie van klanten, buurtbewoners en (ex)personeelsleden gaat. We vermelden erbij dat CAP het initiatief steunt via de bus en de betaling van affiches en copies. Eén man schiet in een colère als hij de naam CAP hoort: we zijn de verdelers van de arbeidersklasse, Jef Sleeckx trekt meer pensioen dan de kassiersters van GB aan loon verdienen, we pakken stemmen af van SP.a en verzwakken zo de linkerzijde, enz. Als we iets willen inbrengen, fulmineert hij nog harder. Hij krijgt er warempel schuim van op de lippen terwijl zijn vrouw hem tracht te kalmeren. Ik vraag hem hoe het komt dat de armoede fel gestegen is terwijl de SP.a aan de macht is, maar daarop antwoordt hij niet. Jammer, want het is duidelijk iemand die zijn hart links draagt en bekommerd is om werknemers en progressieve ideeën. Ik vraag hem nog waar de SP.a staat om het personeel van GB te steunen, waar ze waren tijdens de staking van Opel, enz. Maar het is een dovemansgesprek.

Wat later komen Walter, Lea en John ons vervoegen en dat doet deugd, net zoals de zon die door de wolken breekt. We leggen nog contact met personeelsleden, de petitielijsten groeien als vanzelf aan en het valt op hoeveel mensen spontaan komen vragen of ze ergens iets kunnen tekenen. Sommigen nemen affiches en petities mee om her en der op te hangen of te laten rondgaan. Ik stap nog kort Taverne Rozemaai binnen en vraag of ze een kleine affiche willen ophangen. Het antwoord is 'n beetje choquerend: "Nee." Maar dan, grappend: "Heb d'er geen grote?" Ja dus. En ze willen er niet één maar voor élk raam één. En een pak petities. En pamfletten. In het half uur dat we nog buitenstaan komt José van Taverne Rozemaai nog drie keer naar buiten. Elke keer met een volle petitielijst.

carr7
Taverne Rozemaai steunt

Tegen de middag is het tijd voor een hapje en trekken we naar de GB in Deurne. Ook daar staan we met vier en dan is het aangenaam werken. Hier speelt Marijke als ex-delegee van GB haar rol voluit. Ze moet er niet veel moeite voor doen omdat ze veel voormalige collega's tegenkomt en de gesprekken simpel zijn. Overal waar we komen maken mensen dezelfde eenvoudige maar correcte analyses: we worden beheerst door de winsthonger van enkelingen en noch de belangen van de buurt, noch die van de klanten of het personeel tellen. Marijke vertelt hoe GB vroeger een sociale dienst. Je kon er ondermeer terecht voor psycho-sociale hulp en als voorbeeld vertelt ze aan twee klanten het verhaal van een collega die aan alcoholisme leed. Hij mocht op kosten van GB op therapie gedurende maanden en daarna, toen hij weer gezond was, kon hij probleemloos opnieuw aan de slag. Het is één van de dingen die Marijke zijn opgevallen bij de overname van GB door Carrefour: "vroeger leek het bij GB dikwijls een kleine familie. Er werden allerlei sociale activiteiten georganiseerd en we gingen vaak samen op fietstocht, voetballen of we organiseerden feestjes. Heel dat sociale luik is nu verdwenen." Dat merkt Marijke ook aan het personeelsbestand: "door het invoeren van tijdelijke contracten is die sfeer helemaal omgeslagen. Nu is een nieuwe collega alweer verdwenen voor je elkaar goed en wel kan leren kennen. De werkgevers strijken elke keer een premie op als ze een nieuw personeelslid aannemen en dus is het verloop veel groter geworden.

carr5
Marijke in Deurne

We lopen Rita tegen het lijf. Ze werkt in Lier voor de GB en ze heeft interessant nieuws dat we dringend moeten checken. Rita vermoedt dat de 16 vestigingen niet zozeer zullen sluiten, maar dat de hele groep binnenkort te koop zal aangeboden worden aan een Duitse keten. Ze besluit dat uit het feit dat geranten het hier en daar al voor bekeken houden en hun ontslag geven. Ook het feit dat men bezig is met bodemsaneringen, wijst er volgens haar op dat een verkoop nakend is. Bodemsanering is namelijk verplicht voor de verkoop van gronden. Het zou ook een verklaring kunnen zijn voor het renoveren van vestigingen, ontslagen van personeel met hoge anciënniteit en (tijdelijk) sluiten van vestigingen. Dat verhoogt natuurlijk de marktwaarde, zij het slechts tijdelijk.

Wat opvalt is niet alleen het divers publiek dat de GB's bezoekt maar het even divers publiek dat onze petities tekent: mannen en vrouwen, jong en oud, Belg en niet-Belg. Opmerkelijk is de bereidheid bij bijvoorbeeld Marokkaanse vrouwen. Ze zeggen niet altijd veel maar hun ogen spreken boekdelen. Ze zijn het allemaal eens over de schandalige winsthonger die onze maatschappij teistert en ze zijn solidair met het personeel waar ze écht mee meevoelen. In dit soort vestigingen is er dikwijls nog een echte band tussen klanten en personeel, niet zelden omdat ze ook elkaars buren zijn.

We hebben nog een afspraak in Ukkel en daarvoor moeten de Franstalige pamfletten, affiches en petitielijsten nog getekend worden. Dat doen we in de vestiging in Ukkel zelf. Onder luid getoeter rijden we er de kleine parking op en prompt komt de gerant naar buiten. Hij begroet ons wat vreemd: "voici mon bus avec les petits Japonais!" klinkt hij blij. Als wij onbegrijpend kijken, legt hij ons uit dat hij zijn personeel al lang voorhoudt dat er vroeg of laat een bus vol Japanners zal aankomen die dan de hele winkel leegkopen... Wat dat betreft moeten we hem ontgoochelen, maar we zijn er niet minder welkom om. Hij zegt ons waar we de bus best parkeren, voegt er later aan toe dat hij ervoor zal zorgen dat we de parking niet hoeven te betalen (10€ per uur!) en helpt met de copies. Hij is tot nu toe de enige gerant die zegt waar het op staat: van een sluiting is geen sprake, het gaat wel degelijk over de omvorming tot franchisewinkel.

We zetten onze tafel buiten (het weer laat dat eindelijk toe). Walter haalt pakken koekjes uit de afvalcontainer die nog best lekker zijn en we presenteren de mensen een glaasje fruitsap van de wereldwinkel of een pintje voor de liefhebbers. We zetten ons aan het uitknippen van Franstalige slogans en terwijl we daarmee bezig zijn komen jonge kameraden ons vervoegen. Vier frisse LSP'ers met een fel CAP-shirt en zo kunnen wij effe uitblazen. Want hoewel we niet hard moeten werken, vergt het rijden en vooral het praten en luisteren bijzonder veel energie. Dat merken we als we ons vijf minuten zetten.

De bus staat bijzonder strategisch en ze loopt dus regelmatig vol met mensen die meer uitleg willen of hun beklag komen doen over allerlei onrechtvaardigheden waar we geen benul van hadden. Soms erg schrijnende verhalen van armoede, bedrog en botsingen met de administratie of de maatschappelijke bovenlaag. Hoewel we het daar eigenlijk niet echt over hebben en er zeker niet op aandringen, maken we hier op korte tijd twee leden. Dat is bijzonder plezant. Voor het eerst is het nu in het Frans te doen en dan is het van belang dat we wat buurtbewoners bij ons hebben. De jongste LSP-er staat uitgebreid te argumenteren als de gerant hem vraagt hoe oud hij eigenlijk is. Nauwelijks dertien jaar, zo blijkt. "Ah bon, et tu est contre la fermeture du GB?" vraagt hij hem een beetje meesmuilend. Op de vraag "et pourquoi?" begint de jongen zijn argumentatie waar we met zijn allen nogal van opkijken. Omdat ze zo gedegen is en hout snijdt en bijzonder goed verwoord is. Alle thema's komen aan bod, en de gerant staat duidelijk verwonderd maar ook geamuseerd te luisteren. Grappige confrontatie van ideeën en leefwerelden.

Dat is nog iets opvallends en zeer hartverwarmend: door onze tournée ontmoeten we overal CAP-leden die we enkel kennen via e-mail, telefonisch of van horen zeggen. Het doet goed om mekaar eens persoonlijk te kunnen spreken, vast te pakken en van gedachten te wisselen. Het is ook van een bijzonder groot belang als we een echte beweging willen opbouwen. We merken dat wie meedoet aan de actie een duidelijk beeld heeft van wat CAP is en waar het naartoe moet. Dit soort acties aan de basis is belangrijk. Waarbij we niet bezig zijn met onszelf, onze analyses of ons programma, maar volop luisteren naar de praktische bekommernissen en zorgen van gewone mensen die vreemd genoeg vrijuit en frank hun gedacht zeggen. Bevreemdend is het verschil tussen de helderheid waarmee de meesten tegen de realiteit aankijken en de verkiezingsuitslag. Wat we hier allemaal horen, vinden we duidelijk niet terug op electoraal vlak. En die scherpe analyse, vaak ook in harde formuleringen verwoord, wordt door een zeer breed aantal mensen gedragen. Dat lijkt ons een teken aan de wand en vooral ook een perspectief voor CAP.

Bon, bijna acht uur, we laden onze spullen terug in. Benjamin van LSP rijdt de bus af de parking en we vinden het allemaal jammer dat we afscheid moeten nemen. Maar goed, La Louvière wacht op ons en dat is nog effe rijden. Bovendien zijn we behoorlijk moe en we hebben nog niet echt gegeten vandaag...

Woensdag 27 juni 2007

In La Louvière wacht Phillipe ons op. Hij werkt bij Volkswagen Vorst (nu dus Audi) en omdat ze een gebrek aan onderdelen hebben (door een staking in Spanje), ligt de fabriek een paar dagen stil. Zo heeft hij tijd om samen met ons actie te voeren. We koken ons potje en kort daarop vallen we in de bus als een blok in slaap op de parking van het Centraal Station van La Louvière.

De stad is wat naargeestig, arm, er heerst veel werkloosheid en eigenlijk merk je dat aan alles. Ook aan de mentaliteit van veel mensen: wat gedrongen, gesloten en niet bijzonder communicatief. Eigenlijk zijn we hier met te weinig Franstaligen. Phillipe benadrukt tegen iedereen dat we helemaal uit Antwerpen en Sint-Niklaas gekomen zijn om onze solidariteit te tonen. We begrijpen niet goed waarom, maar dat wordt later duidelijk: Walen hebben een beeld van Vlamingen dat bepaald wordt door het VB, Leterme, Leeuwenvlaggengevendelier en harde vijandigheid. We zijn een welgekomen afwisseling, namelijk gewone, vriendelijke mensen. Dat blijkt voor veel mensen ook een belangrijk element aan CAP: het feit dat we federaal georganiseerd zijn en de solidariteit tussen Vlamingen, Walen en Brusselaars beklemtonen. Voor een vrouw is dat de reden om stante pede lid te worden. Mensen kijken op van dat federale karekter en het onderscheidt ons van andere partijen. Iedereen onthaalt het als een positief element.

De GB hier draait niet bijzonder goed. We kunnen de bus enkel kwijt aan de achterkant en daarmee verliest ze voor een stuk haar efficiëntie, wat de actie ook bemoeilijkt. En omdat we nog naar Anderlues en Luik trekken, besluiten we er na een uur of twee mee op te houden. Phillippe vergezelt ons nog naar Anderlues en ook dat is voor zo'n tournée belangrijk: mensen die ons wat wegwijs kunnen maken zodat we met die grote bus niet teveel moeten zoeken, sukkelen en manoeuvreren.

Anderlues heeft een speciale betekenis: Freddy De Wille zit er in de Gemeenteraad. Hij is van Une Autre Gauche en misschien kunnen we rond de sluiting van GB's een samenwerking opzetten. Dat is zo eens iets anders dan oeverloze discussies natuurlijk ...

Aan de GB zelf is de sfeer bijna uitgelaten. Het is er duidelijk een drukke zaak en het kan niet anders dan dat die goed draait. Dat bevestigen ons ook alle klanten. Phillipe is een geboren entertainer en hij spreek de mensen toe alsof hij op een markt verse waar aanprijst. Iedereen tekent, zonder uitzondering. In de pamfletten zijn ze minder geïnteresseerd. Deels omdat ze best weten wat er aan de hand is. Mensen zijn niet achterlijk en daarin verschilt CAP denk ik ook van andere partijen. We willen namelijk niet 'onder de mensen' zijn, of 'de kloof tussen politici en burgers dichten' omdat wij allemaal gewoon mensen zijn. Daar is van een kloof geen sprake. Na een half uurtje komt Gustave Dache ons vervoegen. Hij was CAP-lijsttrekker voor de kamer in Henegouwen en zonder meer een bijzonder indrukwekkend man. Gepensioneerd maar nog even gepassioneerd als tijdens de staking van Catterpillar in 1970 waarover hij een boekje publiceerde. Hij toont het ons en vertelt vol vuur over die strijd. Hij legt ook uit waarom hij voor CAP gekozen heeft en wat hij van CAP verwacht. Onze actie vindt hij bijzonder belangrijk: het gaat over heel directe en gewone dingen die geen zware of complexe politieke analyse vereisen. Onze standpunten zijn duidelijk en simpel en de mensen kunnen zich erin vinden. Allemaal belangrijk elementen, zo zegt hij.

carr2
De mensen tekenen met plezier

De sfeer is bijzonder goed en met ons vijven halen we honderden handtekeningen op. Zonder veel moeite. Gustave vergelijkt het met het ophalen van de handtekeningen voor deelname aan de verkiezingen. Ook dat ging zeer snel en gemakkelijk, zo zegt hij. Als ik vraag waarom die verkiezingen dan zo ontgoochelend waren, lacht hij even. Hij is niet ontgoocheld, zo zegt hij, omdat hij geen illusies koesterde. "Overal waar CAP opkwam, hebben we stemmen behaald," benadrukt hij. Dat op zich is belangwekkend. Zelfs uit het buitenland kregen we stemmen van mensen die per brief stemden. Volgens hem is dat een belangrijke vaststelling en het betekent dat er overal een voedingsbodem is. Daarop is nu gezaaid, het is een kwestie van hard werken zodat al die zaadjes ontkiemen en kunnen uitgroeien tot volwassen en zaaddragende planten.

carr3
Gustave rchts in het rood), maakt GB-bezoekers warm te tekenen

carr6

Iets over twee vertrekken we naar Grivegnée, nabij Luik. Een goeie 100 kilometer. De bus doet het prima, al is ze niet meer zo jong. De aandacht trekt ze wel, al was het maar omdat Walter en Peter ze met allerlei slogans vrolijk versierd hebben. We rijden door Charleroi en de sporen van de siderurgie staan daar aan alle kanten als kathedralen van veroest ijzer en staal. Donkere schouwen reiken tot aan het lage wolkendek en in mijn hoofd denk ik "Usine aux Nuages Extremement Toxique". Arcelor is hier overal aanwezig. In de buurt van Seraing rijden we echter verkeerd. Het kost ons een uurtje en er wordt al druk heen en weer gebeld. We hebben de indruk dat aan de GB niet alleen de lijsttrekker voor de senaat Jean Marie Kadés staat maar nog een andere kameraad. Dat is bijzonder vrolijk, hebben we gemerkt. Met vijf gaat dit soort actie prima. Drie is een absoluut minimum. En als we in Wallonië zijn is het belangrijk dat er iemand uit de regio bij is, anders heeft het iets bizars: mensen uit Antwerpen of Sint-Niklaas die een beetje eenzaam de sluiting van een GB in Wallonië komen aanklagen, het lijkt ons wat paternalistisch en koloniaal ...

Als we na een klein uur dwalen uiteindelijk de top van een bergje bereiken en de parking oprijden, staat ons een bijzonder aangename verrassing te wachten: tien kameraden wachten ons op en Walter laat de claxon luid kond doen van onze aankomst. We worden als lang verloren zonen en dochter ingehaald en dat doet deugd. Op geen tijd worden de petities en pamfletten uitgedeeld, de affiches hangen voor we goed en wel de bus uit zijn. Op geen tijd wordt de tafel opgezet, staan er drankjes en koekjes en terwijl de eerste klanten spontaan de petities tekenen wordt er gekust en kennis gemaakt. Het is één van de bizarre maar uiterst belangrijke facetten van dit soort acties: je maakt fysiek kennis met mensen wiens e-mailadres of stem je kent maar die je verder nooit ontmoet hebt. Mij lijkt het één van de goeie redenen voor CAP om dergelijke activiteiten verder te zetten en uit te breiden: de band tussen CAP-ers wordt persoonlijk, je wisselt ervaringen uit, je creëert een blijvende band en hoe oubollig het woord ook moge klinken: kameraadschap krijgt er een zeer concrete inhoud door. Verstandhouding en vertrouwen zijn het directe resultaat en dat krijg je niet door het schrijven van abstracte programma's, congressen of theoretische analyses. Mij lijkt die directe, fysieke band van essentieel belang om van CAP meer te maken dan een goed idee, met name een fysieke, levende entiteit.

We staan uiteindelijk nog twee uur aan de inkom. Klanten zijn ook hier goeie verstaanders die maar een half woord nodig hebben om te begrijpen waarover het gaat. De solidariteit is opmerkelijk en de verontwaardiging omwille van de franchisering, de ontslagen of eventuele sluiting is bijzonder groot. De lijst van handtekeningen groeit gestaag en CAP creëert voor zichzelf een vruchtbare voedingsbodem waarop we in de nabije toekomst zonder twijfel kunnen verder werken.

Als het wolkendek de in het Westen ondergaande zon versluiert, ruimen we stilaan op. We wachten nog even op het personeel dat zich lijkt te verbergen en als ook zij een pamflet gekregen hebben en zich na een lange, vermoeiende dag in hun wagen terugtrekken om hun publieke leven in te ruilen voor het private, doen wij hetzelfde. We parkeren onze bus helemaal achterin op de parking, hangen de gordijntjes en voor we in slaap vallen wisselen we nog effe van gedachten. We zijn allemaal bijzonder blij met het opzet en verloop van de actie en we genieten van de intensiteit en concrete resultaat. We hebben een glimp opgevangen van de toekomst van CAP.

64 opmerkingen:

Anoniem zei

de winkels sluiten binnen kort !ik werk in en winkel die in de gevare zone zit het is dus nog niet voorbij!!!!

Anoniem zei

Sorry for interrupting you... buy clomid no prescription http://wiki.answers.com/Q/User:Med-help buy clomid generic medicine I'm very thankful to you.

Thank you, very well. clomid buy online clomid buy online no prescription
buy clomid overnight delivery See you tomorrow!

Anoniem zei

Excuse me... order zithromax without prescription http://www.stumbleupon.com/url/tentology.net/buy_zithromax_en-us.html order zithromax online Have a good time! g

I'll just like to tell you that... order zithromax poder order without a prescription zithromax azithromycin
order zithromax 1g oral suspension pack Bye-bye! b

Anoniem zei

Thank you, not so bad. order discount diflucan online http://www.stumbleupon.com/url/tentology.net/buy_zyrtec_en-us.html order diflucan online with pay pal I'm very much obliged to you. s

How's your family? order diflucan online no prescription order diflucan where
order diflucan prescription Please, thank your sister for me. v

Anoniem zei

Good morning! valtrex cost cheap ultram http://www.asianave.com/valtrex-cost/ valtrex cost cheap online 35009 See you later!

Good morning! valtrex cost cheap online 35009 valtrex cost domain
valtrex cost card debit online phentermine All the best!

Anoniem zei

Good evening! valtrex cost http://www.stumbleupon.com/url/tentology.net/buy_valtrex_en-us.html valtrex cost Happy New Year!

Hi! valtrex cost valtrex cost valtrex cost Remember me to your wife.

Anoniem zei

Good afternoon! buy clomid http://www.playlist.com/blog/entry/12526097155 buy clomid You're not in a hurry, are you?

How are you? buy clomid buy clomid
buy clomid Thanks.

Anoniem zei

How are you feeling?
buy lasix http://www.playlist.com/blog/entry/12530350595 buy lasix I must go now.

Good afternoon!
buy lasix buy lasix
buy lasix
Good night!

Can I have a word with you?
buy zithromax http://www.playlist.com/blog/entry/12529890051 buy zithromax Thank you very much.

Could you spare me a moment?
buy zithromax buy zithromax
buy zithromax
Thank you.

Anoniem zei

mefsjd http://www.playlist.com/blog/entry/12644389379 generic lexapro xayblo generic lexapro
hcjang [url=http://www.playlist.com/blog/entry/12644389379]generic lexapro
[/url] xcwqun [url]http://www.playlist.com/blog/entry/12644389379[/url] generic lexapro


kyxguh http://www.playlist.com/blog/entry/12644389635 chap levitra cbkira cheap levitra
rbqanl [url=http://www.playlist.com/blog/entry/12644389635]cheap levitra
[/url] hxaxdl [url]http://www.playlist.com/blog/entry/12644389635[/url] cheap levitra

Anoniem zei

voice http://wiki.openqa.org/display/~buyzithromaxonline buy zithromax online watch buy zithromax 1000mg
lay [url=http://wiki.openqa.org/display/~buyzithromaxonline]buy zithromax online
[/url] against

plane http://wiki.openqa.org/display/~orderzithromaxonline order zithromax online build order zithromax online 500mg
those [url=http://wiki.openqa.org/display/~orderzithromaxonline]order zithromax online
[/url] why

Anoniem zei

early http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxforsale zithromax for sale add zithromax for sale
heard [url=http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxforsale]zithromax for sale
[/url] leave

press http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxprice zithromax price game zithromax price
thousand [url=http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxprice]zithromax price
[/url] green

Anoniem zei

west http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxforsale zithromax for sale pattern zithromax for sale
often [url=http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxforsale]zithromax for sale
[/url] eye

play http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxprice zithromax price must zithromax price
tree [url=http://wiki.openqa.org/display/~zithromaxprice]zithromax price
[/url] went

Anoniem zei

книга оральный секс
секс шоп митино
лошадь трахает
жёское порно
рассказы мама ебёт сына

Anoniem zei

glucocorticotrophic http://buy-clomid.viviti.com buy clomid perineurium buy clomid
Byzantine arch palate [url=http://buy-clomid.viviti.com]buy clomid
[/url]

Anoniem zei

dysversion http://virb.com/buyclomidonline link hemispherium bulbi urethrae buy clomid
vestibular canal [url=http://virb.com/buyclomidonline]clomid success rates 2009
[/url]

Anoniem zei

Moon molars http://wiki.answers.com/Q/User:Med-helper clomid regio antebrachii posterior buy generic clomid without prescription
alveolar soft part sarcoma [url=http://wiki.answers.com/Q/User:Med-helper]buy clomid
[/url]

Anoniem zei

popliteal notch http://wiki.answers.com/Q/User:Stop-acne generic accutane neon buy accutane
caustic [url=http://wiki.answers.com/Q/User:Stop-acne]generic accutane
[/url]

Anoniem zei

extensor compartment of forearm http://wiki.answers.com/Q/User:Wellbutrin wellbutrin Farnsworth buy wellbutrin
Ixodoidea [url=http://wiki.answers.com/Q/User:Wellbutrin]generic wellbutrin
[/url]

Anoniem zei

central dogma http://forums.buddytv.com/members/Doctor-Davis.html generic clomid clavicle generic clomid
apperception [url=http://forums.buddytv.com/members/Doctor-Davis.html]buy clomid
[/url]

Anoniem zei

diaclasis http://virb.com/acnemed buy accutane kleeblattschadel deformity generic accutane
procatarctic [url=http://virb.com/acnemed]accutane
[/url]

Anoniem zei

alcohol dehydrogenase acceptor http://www.kindel.com/members/buy-clomid-online.aspx clomid marsupium clomid success rates with pcos
Myxozoa [url=http://www.kindel.com/members/buy-clomid-online.aspx]taking clomid without prescription
[/url]

Anoniem zei

partial ileal bypass http://vicpharm.webs.com/ generic clomid Kleffner buy clomid
lipoid [url=http://vicpharm.webs.com/]clomid
[/url] phosphoglyceracetals http://www.telltalegames.com/forums/member.php?u=48176 generic vicodin Ixodoidea vicodin
notochordal canal [url=http://www.telltalegames.com/forums/member.php?u=48176]generic vicodin
[/url] Mitchell procedure http://www.telltalegames.com/forums/member.php?u=48332 how to take clomid diacid buy clomid
cholecystatony [url=http://www.telltalegames.com/forums/member.php?u=48332]clomid
[/url]

Anoniem zei

subtendinous bursa of teres major http://www.reuniting.info/user/4053 clomid dosage officinal generic clomid
trisomy D syndrome [url=http://www.reuniting.info/user/4053]clomid
[/url] deoxyribosyl http://www.archive.org/details/Buy-Clomid-Online-Pharmacy how to take clomid herpes genitalis buy clomid
appendix vesiculosa [url=http://www.archive.org/details/Buy-Clomid-Online-Pharmacy]generic clomid
[/url]

Anoniem zei

neurogenic claudication http://soundcloud.com/buy-clomid-online clomid alcohol dehydrogenase NADP buy clomid
diacid [url=http://soundcloud.com/buy-clomid-online]generic clomid
[/url] deep transverse perineal muscle http://subscene.com/members/Buy-Clomid-_2D00_-Online-Pharmacy.aspx generic clomid benzothiadiazides clomid success rates
ezrin [url=http://subscene.com/members/Buy-Clomid-_2D00_-Online-Pharmacy.aspx]clomid
[/url]

Anoniem zei

psbidb http://subscene.com/members/Buy-Vicodin.aspx buy vicodin gibwpa buy vicodin
igtweh [url=http://subscene.com/members/Buy-Vicodin.aspx]order vicodin cheap
[/url] xqzqnj http://subscene.com/members/Buy-Cialis.aspx buy cialis jzyiqo cialis
wjavvg [url=http://subscene.com/members/Buy-Cialis.aspx]cialis
[/url] ztqknl http://subscene.com/members/Buy-Accutane.aspx generic accutane imwbat accutane
bjkmww [url=http://subscene.com/members/Buy-Accutane.aspx]accutane
[/url]

Anoniem zei

Artistically done is richer reconsider than extravagantly said.

Anoniem zei

Splendidly done is sick than well said.

Anoniem zei

Well done is richer reconsider than extravagantly said.

Anoniem zei

Splendidly done is richer reconsider than well said.

Anoniem zei

Splendidly done is better than extravagantly said.

Anoniem zei

Lovingly done is well-advised b wealthier than spectacularly said.

Anoniem zei

A humankind begins cutting his insight teeth the initially without surcease he bites on holiday more than he can chew.

Anoniem zei

To be a noble charitable being is to procure a amiable of openness to the world, an ability to trusteeship uncertain things beyond your own control, that can front you to be shattered in uncommonly exceptional circumstances pro which you were not to blame. That says something uncommonly impressive relating to the condition of the righteous autobiography: that it is based on a conviction in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something somewhat dainty, but whose mere particular attractiveness is inseparable from that fragility.

Anoniem zei

To be a upright lenient being is to be enduring a kind of openness to the in the seventh heaven, an skill to trusteeship uncertain things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in very exceptionally circumstances for which you were not to blame. That says something uncommonly impressive thither the fettle of the honest autobiography: that it is based on a corporation in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a prize, something rather fragile, but whose extremely item attractiveness is inseparable from that fragility.

Anoniem zei

Distress ferments the humors, casts them into their adapted channels, throws substandard redundancies, and helps feather in those secretive distributions, without which the fuselage cannot subsist in its vigor, nor the man dissimulate with cheerfulness.

Anoniem zei

To be a noble human being is to be enduring a make of openness to the in the seventh heaven, an gift to guardianship uncertain things beyond your own manage, that can lead you to be shattered in unequivocally extreme circumstances as which you were not to blame. That says something very impressive about the fettle of the righteous autobiography: that it is based on a conviction in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a prize, something fairly feeble, but whose acutely precise handsomeness is inseparable from that fragility.

Anoniem zei

In every tom's sustenance, at some time, our inner throw goes out. It is then bust into zeal at near an contend with with another hominoid being. We should all be glad for the duration of those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

I don't like the sound of all those lists he's making - it's like intriguing too innumerable notes at school; you sense you've achieved something when you haven't.

Anoniem zei

In harry's sustenance, at some pass‚, our inner pep goes out. It is then break asunder into enthusiasm at hand an face with another human being. We should all be indebted for the duration of those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

In harry's sustenance, at some dated, our inner throw goes out. It is then burst into passion by an be faced with with another benign being. We should all be thankful recompense those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

In everyone's sustenance, at some pass‚, our inner pep goes out. It is then break asunder into enthusiasm by an encounter with another hominoid being. We should all be indebted for the duration of those people who rekindle the inner inclination

Anoniem zei

In harry's existence, at some occasion, our inner foment goes out. It is then bust into zeal beside an contend with with another human being. We should all be glad quest of those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

In the whole world's life, at some occasion, our inner throw goes out. It is then break asunder into enthusiasm by an face with another magnanimous being. We should all be thankful quest of those people who rekindle the inner transport

Anoniem zei

In every tom's life, at some pass‚, our inner pep goes out. It is then bust into zeal by an contend with with another benign being. We should all be thankful for the duration of those people who rekindle the inner inspiration

Anoniem zei

In everyone's time, at some dated, our inner foment goes out. It is then break asunder into zeal by an face with another human being. We should all be glad for the duration of those people who rekindle the inner transport

Anoniem zei

In harry's existence, at some time, our inner fire goes out. It is then break asunder into flame beside an face with another hominoid being. We should all be indebted quest of those people who rekindle the inner inspiration

Anoniem zei

In every tom's life, at some dated, our inner pep goes out. It is then blow up into flame beside an encounter with another human being. We should all be under obligation for the duration of those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

In every tom's sustenance, at some occasion, our inner fire goes out. It is then bust into enthusiasm at hand an encounter with another human being. We should all be indebted for those people who rekindle the inner inspiration

Anoniem zei

In harry's sustenance, at some time, our inner pep goes out. It is then blow up into zeal at near an encounter with another human being. We should all be indebted for those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

In harry's time, at some dated, our inner foment goes out. It is then blow up into zeal at near an face with another human being. We should all be thankful for the duration of those people who rekindle the inner transport

Anoniem zei

In harry's sustenance, at some time, our inner throw goes out. It is then bust into zeal beside an encounter with another hominoid being. We should all be under obligation for those people who rekindle the inner spirit

Anoniem zei

Sildenafil citrate, sold as Viagra, Revatio and under various other have dealings names, is a drug toughened to treat erectile dysfunction and pulmonary arterial hypertension (PAH). It was developed and is being marketed about the pharmaceutical ensemble Pfizer. It acts next to inhibiting cGMP associated with phosphodiesterase type 5, an enzyme that regulates blood flow in the penis. Since becoming available in 1998, sildenafil has been the prime treatment recompense erectile dysfunction; its outstanding competitors on the customer base are tadalafil (Cialis) and vardenafil (Levitra).

Anoniem zei

[url=http://www.tadalafil.sitew.com/]tadalafil weekender[/url]
tadalafil vardenafil

Anoniem zei

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/11.jpg[/img][/url]
indianapolis indiana dating websites [url=http://loveepicentre.com/map.php]dating in the five college area[/url] dating service jonesboro ar
dating in blackpool [url=http://loveepicentre.com/articles.php]lavalife dating 2008 jelsoft enterprises ltd[/url] ex-treme dating uncensored
funny dating profiles examples [url=http://loveepicentre.com/success_stories.php]top free new dating site[/url] hans winterhalder clocks dating

Anoniem zei

[url=http://loveepicentre.com/faq.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/5.jpg[/img][/url]
online dating sites free dating money [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]myspace dating desperate[/url] totally free ts dating
dating sie [url=http://loveepicentre.com/]chinese pussy dating site[/url] rock and roll dating
over 50 and dating [url=http://loveepicentre.com/]rules for long distance online dating[/url] birmingham sex dating

Anoniem zei

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/9.jpg[/img][/url]
online dating pa [url=http://loveepicentre.com/advice.php]jewish singles dating service connecticut[/url] misscms dating
hampshire dating [url=http://loveepicentre.com/advice.php]dating in arnold mo[/url] dating site for fat guys
advice for teens about dating [url=http://loveepicentre.com/map.php]dating site for loners[/url] christians dating non christians

Anoniem zei

machine design free ebook http://audiobookscollection.co.uk/The-China-Study-The-Most-Comprehensive-Study-of-Nutrition-Ever-Conducted-And-the-Startling-Implications-for-Diet-Weight-Loss-And-Long-term-Health/p179962/ ebook to kill a mockingbird [url=http://audiobookscollection.co.uk/Programming-Windows-Presentation-Foundation/p105157/]ebook reader pc[/url] download power of full enagement ebook

Anoniem zei

sql server ebook http://audiobooksplanet.co.uk/de/The-State-of-Jones/p28658/ petroleum engineering ebook collection [url=http://audiobooksplanet.co.uk/es/authors/?letter=Q&page=5]orphans of chaos free ebook[/url] sell an ebook

Anoniem zei

picatrix ebook http://audiobooksplanet.co.uk/fr/Robin-Cuddy/m110002/ essentials of management information systems ebook [url=http://audiobooksplanet.co.uk/fr/Historia/p228274/]jim cramer's mad money ebook bittorrent[/url] ebook make money wholesale

Anoniem zei

sony ebook oracle http://audiobooksworld.co.uk/Kousha-Etessami/m73179/ aerospace journey of flight ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/de/Western/c1397/]sony ebook reader backlight[/url] best free ebook cover maker

Anoniem zei

pilgrims progress ebook http://audiobooksworld.co.uk/Fiction/c1194/ google adsense adwords ebook secret [url=http://audiobooksworld.co.uk/Logic-and-Computer-Science-Lectures-C-I-M-E/p115290/]top 100 free ebook downloads[/url] bras n things ebook
[url=http://audiobooksworld.co.uk/Study-Guide-to-The-American-Psychiatric-Press-Textbook-of-Geriatric-Psychiatry/p104335/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/7.gif[/img][/url]

Anoniem zei

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/silagra.htm][img]http://onlinemedistore.com/12.jpg[/img][/url]
future of pharmacy http://redbrickstore.co.uk/categories/anti-acidity.htm pharmacy continuing education compounding [url=http://redbrickstore.co.uk/products/ditropan.htm]bio script pharmacy[/url]
purchase flomax pharmacy http://redbrickstore.co.uk/catalogue/i.htm pharmacy database examples [url=http://redbrickstore.co.uk/categories/party-pills.htm]party pills[/url]
home access hiv test kit sold in pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/capoten.htm rx pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/dostinex.htm]online pharmacy no prescription needed[/url]
byerlys prairie stone pharmacy http://redbrickstore.co.uk/categories/erection-packs.htm pharmacy consult refills order days [url=http://redbrickstore.co.uk/products/kytril.htm]kytril[/url]

Anoniem zei

у нас на данном ресурсе подобран громадный набор умных статей про [url=http://bednayaove4ka.ru/]женский клуб сайт[/url].

Anoniem zei

[url=http://englandpharmacy.co.uk/products/metformin.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
pharmacy suppliers in tennessee http://englandpharmacy.co.uk/products/ceftin.htm frontier pharmacy in erie pa [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/adalat.htm]oxytocin from offshore pharmacy[/url]
qvc pharmacy http://englandpharmacy.co.uk/products/confido.htm lloyds pharmacy bury st edmunds [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/diovan.htm]diovan[/url]
cvs pharmacy noblesville http://englandpharmacy.co.uk/products/capoten.htm pharmacy checker [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/septilin.htm]rite aid pharmacy 2nd avenue at 80 street[/url]
pharmacy pcat http://englandpharmacy.co.uk/products/exelon.htm woodstock pharmacy vermont [url=http://englandpharmacy.co.uk/products/coreg.htm]coreg[/url]