donderdag 12 juli 2007

ACHTERGROND

De directie van de groep Carrefour besliste om dit jaar 16 GB supermarkten te sluiten. (8 in Vlaanderen , 1 in Brussel en 7 in Wallonië). Daarbij gaan 900 jobs verloren waarvan 800 in de
winkels. De directie van de groep beweert dat" deze supermarkten structureel niet rendabel" zijn . Maar het is duidelijk dat Carrefour noch wil sluiten , noch wil verkopen aan de
concurrentie. De onheilsprofetie verbergt een andere waarheid: men wil het personeel op straat zetten en de winkels sluiten om ze daarna te verkopen aan zelfstandige gerants. Die kunnen ze dan heropenen in het kader van een franchise. Met een CAO die veel ongunstiger zal zijn en zonder syndikale vertegenwoordiging. Met jonger en dus minderbetaald personeel ( 30 tot 35 % minder ), langere werkuren (38/week ipv.35/week) en hardere werkvoorwaarden (ondermeer open zijn op zondagmorgen).

In februari ll. kondigde Marc Oursin (directeur van Carrefour België) aan dat de groep in drie niveaus zou geherstructureerd worden ; de Hypermarkt Carrefour, de Super GB's van gemiddelde grootte en de kleine GB Express in de buurten. Hij kondigde ook de opening aan van 8 à 10 Supermarkten en 40 Express , allen onder franchise. Deze winkels kennen dank zij pressie op het personeel een verhoging van hun zakencijfer met 8%.

Zo wil Carrefour zijn grote winsten nog vergroten. Eens temeer krijgt het winstbejag van de grote aandeelhouders voorrang ten koste van de werknemers, de klanten en de buurtbewoners. Het is geen toeval dat de geviseerde winkels net in de volksbuurten liggen. Ze hebben wel de trouwste klanten, maar omdat die niet meer genoeg uitgeven worden ze ook niet meer gezien als bevoorrechte klanten.
De sluiting aankondigen net voor de zomervakantie (terwijl het personeel moeilijk te mobiliseren is) is geen toeval. Daarom is CAP onmiddellijk in actie geschoten en hebben de vakbonden geëist dat er pas in september verder vergaderd wordt. Tot dan verandert er niets.

Geen opmerkingen: